Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün limeçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak kip, esnek ve tatlı bir mimarida olmalı, aynalı bir aromaya ve tekdüze yanmayı katkısızlayacak canipıcı özelliğe sahip olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kadar ülkelerin bulunduğu diyar kuşağında yetişatır, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan esbaktir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf masumca katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden mimarilmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk yol TDK sözlüğünün 1955 seneındaki baskısında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince faziletli oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kadar ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en bol purolar olarak nitelendirilseler de birhayli mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro deruner en nazarıitibar etmesi gerekilen şey yakın bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer yakın bir nemde değil ise purolarınız ne kadar birinci sınıf yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız beğeni yada kâm maatteessüf nasıl hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. tekmil saklama ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve derunime müheyya yapmak derunindir. Basıcı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dem ideal nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki ideal puro nem değerleri nelerdir az buçuk da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri arasında derunilen bir puro ideal nem değerlerinde deruniliyor onaylama edilebilir. Kimine gereğince %65 az yada %75 çok muş kadar görülsede gerçekte bu nem değerleri de kimisine gereğince gayet akla yatkın ve derunilebilir en tam değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan beğeni almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro derunmeyi çok severken değişik bir insan bu nem değerinin puroya efsus edilen bir paha bulunduğunu ve katiyen derunilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi müstelzim şey %65 zirı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk nem ayrımı arasında gidip gelmeden hepsi aynı nem değerlerinde puronuzu durağan tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değişlemimi purolarına dokunca verebilir. Böyle bir değişme yapacaksanız bunu kabil evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize gereğince bu nem değerleri neyi değişlemtirmektedir niteleyerek soracak olursanız kısaca göstermek gerekir ise puro da nem kıymeti arttıkça purodan düzenınan aroma artar, duman azalır ve derunimi zorlaşır, nem kıymeti azaldıkça duman artar, derunimi kolaylaşır ve düzenınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde durmak istiyorsanız buna dem ve tecrübe ile karar vereceksiniz. Size kimesne en bol paha bu ve bu değerde derunmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine ati olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Kötüdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içerisine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük kadar yağız husus averaj 6 kamer içinde işlemlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 nem tevdi üzerine müesses bu sistem sıcaklıktan müstakil olmadığı derunin belli başlı bir dem içinde sıcaklarda nem peşışı yada soğuklarda humidor ortamında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu konsept bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil evetğunca okkalı sıcaklık değişlemimi olmayan ortamlar seçmeye çdüzenışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kadar %70 nem kıymeti sağlamak derunin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu paha iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kadar çdüzenışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek kucakı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz faziletli nem evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dem değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü şık Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan bağışı ile humidor içerisine dağıtılır ve nem in daima ayarlanan nem seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki nem kıymeti bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çdüzenışmakta ve istenen nem kıymeti gelmesi iile yan yana tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek derunin en bol şık olarak karşımıza çıkmaktadır.
En on çıkan son şık ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem nem ittihaz hem nem tevdi özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya başlangıçlamıştır. şeb gündüz yada sezon geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına olanak elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar ötekiler ise puro nemlendirme derunin kullanılmaktadır. üste Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde faziletli nem değerlerinde çift taraflı çdüzenışarak durağan bir nem kıymeti katkısızlamasıdır.
Bunlarında haricinde humidor deruni fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tekmil puroların aynı nemde ve elan katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.